Μέλανδρος Γκανάς : Τα Comics στην Ελλαδα “Καθε χρονο και Καλυτερα” …

comics

Κάπου ανάμεσα από μία όμορφη βραδιά στο κέντρο της Αθήνας και μία πτήση για την Κύπρο, είδαμε μία άλλη προοπτική μέσα από την ματιά ενός πρωτοπόρου των comics στην Ελλάδα τον Μέλανδρο Γκανά

melandros gkanas

Πώς και πότε αποφάσισες να ξεκινήσεις τις Eκδόσεις του κάμπου;

To 2010 περίπου αποφάσισα να κάνω την πρώτη προσπαθεια να εκδόσω κάτι, μετά απο την προτροπή ενός φίλου και μεγάλου καλλιτέχνη, του Λ. Ζήκου. Αγαπώ τα comic απο μικρό παιδί και επειδή ήξερα και έκανα παρέα ως fanboy με πολλους δημιουργούς, μου είπε με λίγα λόγια πως θα ήταν πολύ καλό να ξεκινήσω να κάνω μία συλλογή με comics. Έτσι κυκλοφόρησε το 2011 το fART (και κάπου στα καπάκια το “Νύχτα Λεμονιού” του Δ. Βίδου).

Τι σημαίνει να κάνεις κόμικς στην Ελλάδα της κρίσης;

Εαν ρωτάς αν μπορεί κάποιος δημιουργός να ζήσει καθαρά απο τα comics στην Ελλάδα, (αν και δεν είμαι δημιουργός) δεν νομίζω πως μπορεί –ακόμα- να ζήσει κάποιος μόνο απο αυτό, από το υπάρχον εγχώριο αγοραστικό κοινό.

Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τα κόμικς στην Ελλαδα αυτή τη στιγμή;

Κάθε φέτος και καλύτερα.. ήθελα κάποτε να το πω αυτό. Αλήθεια, σε κάθε εκδήλωση σχετική με τα comics, βλέπω/γνωρίζω συνεχώς νέο κοινό και δημιουργούς. Αυξανόμαστε και πληθαίνουμε και αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί καλλιτεχνες που βρίσκουν στέγη στις εκδόσεις του κάμπου και μπορούν να αναδεικνύουν τη δουλεια τους μέσα απο τα σχέδια, ειναι όμως αυτο ένα πρώτο στάδιο η θα μπορούσε να αποτελέσει και δουλεια μόνιμη για κάποιον δημιουργό;

Ο Κάμπος είναι λίίίίγο διαφορετική φάση. Δεν είναι αναγκαστικά αρχή, ούτε έχουμε μονιμότητα με κάποιον και σε κάποιο project. Βασικά, όλοι οι δημιουργοί που έχουμε συνεργαστεί, είναι πρώτα φίλοι και ταιριάζουν (φουλ) τα χνώτα μας. Βγάζουμε πράγματα που ξέρουμε πως είναι για ορισμένο (αόριστο) κοινό, τα οποία όμως εμείς τα γουστάρουμε σίγουρα περισσότερο απο αυτούς. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάποιο comic με σκοπό να το διαβάσει όσο περισσότερος κόσμος, μακάρι όμως να γουσταρει ο ο κόσμος κάποιο απο τα comic μας. Γι αυτό και οι συνεργασίες πάνε και έρχονται. Μπορεί να κυκλοφορήσουμε ένα τεύχος με κάποιον φίλο και την επόμενη χρονιά να πάει κάπου αλλού, ακόμα και με τον ίδιο τίτλο. Είναι φίλος και ο δικός μου τρόπος σκέψης είναι να προχωρήσουμε όλοι, όχι μόνο ο Κάμπος. Αγαπάμε διπλά τους φίλους μας. Μετά απ’όλο αυτό το μπλα μπλα, κάπου εδώ πρέπει να υπενθυμίσω πως δεν είμαι κανονικός εκδοτικός οίκος γι αυτό μπορώ να παίζω με όποιους κανόνες θέλω εγώ. Άμα ήμουν νόμιμος εκδοτικός, δεν ξέρω τι από τα πάνω θα μπορούσε να ισχύσει (εκτός σιγουρα απο τις φιλίες, αυτές δεν έχουν, και δεν πρέπει να έχουν να κάνουν με οποιεσδήποτε συναλλαγές).

Εδώ τσεκάρετε και ένα βίντεο για να χαλαρώσετε λίγο …..

Ποιοι ειναι οι αγαπημένοι ήρωες – χαρακτήρες των Ελλήνων αναγνωστών μέσα απο τις εκδόσεις του κάμπου;

Βασικά τίτλοι είναι και όχι ήρωες, μιας και δεν παίζει κάποια ongoing σειρά ή κάποιος κεντρικός ήρωας σε κάποια απο τις ιστορίες του Κάμπου. Τα ”Pineiada Bibles” (από πολλούς και γνωστούς -στο comic κοινό- δημιουργούς) και ο ΜπαρμπαΛέας του Α. Πασχαλίδη (από τις δύο τελευταίες εκδόσεις του μέσα απο τις ΕτΚ).

Πιστεύεις πως το μέλλον σημαίνει διαδίκτυο η το βιβλίο δεν θα χαθεί ποτέ;

Δεν νομίζω να μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Σαν Μάνος δεν θέλω και δεν διαβάζω comics σε οθόνες. Δεν λέω πως είναι λάθος να αρέσει σε κάποιον και να χρησιμοποιεί αυτον τον τρόπο ανάγνωσης, απλά εγώ δεν γουστάρω έτσι. Δεν το απολαμβάνω το ίδιο, γιατί έμαθα αλλιώς. Απλό.

Τι σημαινει για σένα να υπηρετείς μία μορφή τέχνης απο το πόστο του εκδότη καί της στέγης για καλλιτέχνες;

Δεν νομίζω πως κάνω κάτι τέτοιο, ειλικρινά. Ή έστω αν κάνω κάτι τέτοιο (που ακούγεται γαμώ) δεν πολυκαταλαβαίνω απόλυτα, τί και πως γίνεται. Μία κάποια σειρά των πραγμάτων απλοποιημένα, είναι: πολλοί (& πολύ) καλοί φίλοι, όμορφα μυαλά και απίστευτοι δημιουργοί γύρω μας, ωραίες συνεργασίες, κοινό που αγαπάει τα comics και αρχίζει να ψάχνεται όλο και περισσότερο, αγάπη και γενικά support στον χώρο, όλο και περισσότερα comics-δρώμενα σε όλη την χώρα ανα τακτά χρονικά διαστήματα και απλά αφήνομαι και πάω με το κύμα. Αυτά σε γενικές γραμμές.

Εδώ συνεχίζουν κάποια εξώφυλλα για δείτε …. αααα!!! και να θυμάστε πως υπάρχουν και ευκαιρίες αλλά και άνθρωποι μέσα στην κρίση που λένε “Κάθε Χρόνο & Καλύτερα” ….

Music Art Magazine

MaG is the 1st real time platform created dedicated to up rise and inform about New Artists all over the world that want to show their work ....

You may also like ...

2

Leave a Reply