Τρεις τέχνες ένα αντικείμενο: Καλλιγραφία – Letterpress – Βιβλιοδεσία:

Καλλιγραφία_Letterpress_Βιβλιοδεσία

_Τρεις μοναδικές τέχνες συνυπάρχουν στο δημιουργικό γραφείο OCHRA design του γραφίστα Κωνσταντίνου Σαΐτη, με σκοπό τη δημιουργία ενός βιβλίου κατασκευασμένου και διακοσμημένου εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες οι οποίοι θα δημιουργήσουν το σώμα (καλλιγραφία), θα εκτυπώσουν το εξώφυλλο (letterpress) και θα τα συνθέσουν (βιβλιοδεσία).
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με ιστορικά και τεχνικά θέματα των τριών ειδικοτήτων. Αρχικά, θα γνωρίσουν και θα εφαρμόσουν την γραφή της Copperplate και του ελληνικού αλφαβήτου της. Στη συνέχεια θα έρθουν σε επαφή με την κλασσική τυπογραφία και θα δημιουργήσουν μία σύνθεση με μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία. Τέλος, θα εφαρμόσουν τεχνικές βιβλιοδεσίας και θα κατασκευάσουν το δικό τους μοναδικό βιβλίο.

Διάρκεια Εργαστηρίου: 18.10 έως 22.11 (18 ώρες)

Καλλιγραφία

Καλλιγραφία_

Η γραφή έχει ιστορία 6 χιλιάδων χρόνων να μας πει. Απέκτησε πολλές μορφές και σχήματα για να καταλήξει στη σημερινή της μορφή.
Κατά την διάρκεια του Εργαστηρίου, θα ασχοληθούμε με την γραφή Copperplate η οποία χρησιμοποιείται μέχρι και τις μέρες μας. Μια γραφή κομψή, ανάλαφρη και ρέουσα, που εχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα και που διδάχθηκε και στα ελληνικά σχολεία.
Στόχος του Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές και την τεχνική της Copperplate κάνοντας εξάσκηση, με πένα και μελάνη, στο ελληνικό αλφάβητο. Όλα τα φύλλα εξάσκησης θα συγκεντρωθούν και θα αποτελέσουν το σώμα του βιβλίου που οι ίδιοι θα κατασκευάσουν.

Εισηγήτρια_Ελπίδα Ζαχαράκη

LetterPress

Letterpress [Κλασσική Τυπογραφία]_

Η τεχνική letterpress εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα κερδιζοντας ολοένα και περισσότερο κοινό τόσο στο εξωτερικό όσο και την Ελλάδα.
Λόγω του άρτιου αισθητικά αποτελέσματος που μπορεί να προσφέρει, δίνοντας μια ανάγλυφη υφή στο χαρτί, επιλέγεται κυρίως για ειδικές εφαρμογές όπως προσωπικές κάρτες, προσκλητήρια γάμου ή σε οποιαδήποτε εφαρμογή απαιτείται μία ιδιαίτερη προσέγγιση.
Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της τυπογραφίας και των μεθόδων της, όπως αυτή εξελίχθηκε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και να στοιχειοθετήσουν σε συνθετήριο με κινητά μεταλλικά στοιχεία.
Μια μικρή σύνθεση του κάθε συμμετέχοντα θα τυπωθεί σε χαρτί με την τεχνική letterpress η οποία θα αποτελέσει μέρος του σώματος του βιβλίου που κάθε ένας θα δημιουργήσει.
Παράλληλα, το εξώφυλλο του βιβλίου θα τυπωθεί με την μέθοδο της θερμοτυπίας (hotfoil) με χρήση κλισέ (cliche).
Οι εκτυπώσεις θα γίνουν σε όρθιο ηλεκτροκίνητο πιεστήριο Original Heidelberg Windmill, στο χώρο του εργαστηρίου.
Στόχος του Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφη με την τέχνη της τυπογραφίας από την στιγμή που εφευρέθηκε κι άλλαξε τον κόσμο, με την τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και τη χρήση των σύγχρονων (ψηφιακών & offset) μεθόδων εκτύπωσης που εφαρμόζονται πλέον για τη μαζική παραγωγή του εντύπου.

Εισηγητής_Κωνσταντίνος Σαΐτης

Βιβλιοδεσία

Βιβλιοδεσία_

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, θα γνωρίσουμε τις τεχνικές 3-4-5 hole pamphlet sewing (βιβλιοδεσία τυπογραφικού με μαλακό εξώφυλλο κι εμφανές ράψιμο στη ράχη σε 3, 4 και 5 τρύπες) και long stitch (βιβλιοδεσία τυπογραφικών με μαλακό εξώφυλλο κι εμφανές το ράψιμο στη ράχη) τις οποίες θα εφαρμόσουμε στα φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν για τις ασκήσεις Καλλιγραφίας.
Παράλληλα, θα αναφερθούμε σε βασικές αρχές της Βιβλιοδεσίας, τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του Χαρτιού, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες και θα γνωρίσουμε από κοντά βασικές τεχνικές διακόσμησης εξωφύλλων.
Στόχος του Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με βασικές τεχνικές βιβλιοδεσίας οι οποίες έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα ενώ για την υλοποίηση τους δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός.

Εισηγητής_Κώστας Μπουντούρης

_Για τις ανάγκες του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν ειδικά χαρτιά Colorplan της εταιρείας Χαρτιά Περράκης

_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια: 18 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου (6 συναντήσεις)
Κόστος: 200 ευρώ + φ.π.α.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 18/10 18.00-21.00: Καλλιγραφία (Ελπίδα Ζαχαράκη)
Παρασκευή 25/10 18.00-21.00: Καλλιγραφία (Ελπίδα Ζαχαράκη)

Παρασκευή 01/11 18.00-21.00: Letterpress (Κωνσταντίνος Σαΐτης)
Παρασκευή 08/11 18.00-21.00: Letterpress (Κωνσταντίνος Σαΐτης)

Παρασκευή 15/11 18.00-21.00: Βιβλιοδεσία (Κώστας Μπουντούρης)
Παρασκευή 22/11 18.00-21.00: Βιβλιοδεσία (Κώστας Μπουντούρης)

• Για την κράτηση θέσης απαιτείται προκαταβολή 50€
• Προθεσμία εγγραφής στο Εργαστήριο: 15/10/2019
• Χώρος διεξαγωγής του Εργαστηρίου: OCHRA design
• Στην τιμή περιλαμβάνεται το κόστος των υλικών και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν στο χώρο του OCHRA design.
• Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
• Σε περίπτωση ελλιπούς εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Εργαστήριο ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν σχετικά.

Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη γνώση των τεχνικών παρά μόνο διάθεση για δημιουργία!

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις:

210 32 52 404
6977 50 25 47
send@ochra.gr
Αγ. Αντωνίου 6, 111 42, Αθήνα

Music Art Magazine

MaG is the 1st real time platform created dedicated to up rise and inform about New Artists all over the world that want to show their work ....

You may also like ...

0

Leave a Reply