Η τέχνη της γαστρονομίας και 20 πιάτα-έργα τέχνης

η τέχνη της γαστρονομίας

Η τέχνη της γαστρονομίας ορίζεται ως το σύνολο των γνώσεων που πρέπει να έχει κανείς πάνω στις χημικές και φυσικές ιδιότητες των τροφίμων, τη θρεπτική τους αξία, τον τρόπο συνδυασμού τους, καθώς και τους τρόπους τροποποίησής τους υπό την επίδραση της φωτιάς ή χωρίς αυτήν για να παρασκευάζονται γευστικά και ευπαρουσίαστα εδέσματα.

Η γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ουσιαστική ποιότητα της γεύσης, αλλά και την ελκυστική εμφάνιση. Μέσω της γαστρονομίας ένας σεφ ανακαλύπτει γεύσεις, αρώματα, αυθεντικά προϊόντα και νέες εμπειρίες με το στήσιμο των πιάτων.

Γενικότερα, γαστρονομία είναι η τέχνη της απόλαυσης εκλεκτής τροφής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο η επιλογή και η παρασκευή της τροφής αλλά και η τέχνη της παρουσίασης του πιάτου.

simple salad can look amazing if you care to present it nicely

Κάθε παρασκεύασμά ενός σεφ είναι ένα δημιούργημα τέχνης και φαντασίας, που ικανοποιεί και διεγείρει το σύνολο των πέντε αισθήσεών. Στην σύγχρονη μαγειρική οι σεφ εκτός από καλοί μάγειρες γίνονται και καλλιτέχνες στο στήσιμο του πιάτου. Δικαίως λοιπόν, η γαστρονομία εντάσσεται στις δέκα καλές τέχνες !!!

Ο λευκός καμβάς ενός σεφ είναι ένα απλό άσπρο πιάτο που με αρκετή δίαθεση, τέχνη, τεχνική και φαντασία μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα έργο τέχνης.


Τεχνικές όπως ο κενός χώρος στο πιάτο, ο όγκος για να αποφευχθεί η επιπεδότητα, η χρήση λευκών πιάτων σε διάφορα σχήματα, η χρήση της δυναμικής γεωμετρίας, αντί της τυχαίας διάταξης και τέλος, η ζωγραφική είναι οι τεχνικές που ενισχύουν τις καλλιτεχνικές τάσεις ενός σεφ και με αυτές μπορεί με επιτυχία να απογειώσει το πιάτο του.

”Η ανακάλυψη ενός νέου πιάτου παρέχει περισσότερη ευτυχία στην ανθρωπότητα από την ανακάλυψη ενός νέου αστεριού.” -Jean Anthelme Brillat Savarin

Smoked Veal Tatar with Lumpfish Caviar, Horserradish, Spunce and Watercress

Παρακάτω επιλέξαμε 20 πιάτα-έργα τέχνης για να χορτάσουν τα μάτια σας και να εξάψουν τη δημιουργικότητά σας.
Απολάυστε τα!!!

 

Βάνα Γκόρα

Vana Gkora is one of the minds that created MAG and her artistic background helps the whole team in the search of true issues and artists all over the world ... She is the chief editor of Mag's Tv Show and Mag's online portal ... '' Love Life and Enjoy the artistic way of Thy ... ''

You may also like ...

0

Leave a Reply